Uitleg Nieuwe Motor Rijbewijs

Het motor rijbewijs

Als je 24 jaar bent kun je direct het motor rijbewijs voor de zwaarste categorie gaan behalen.

Ben je jonger dan 24, dan is dit het opleidingstraject bij Verkeersschool Rob Kemp:

Voor Rijbewijs A1 Lichte motor: (11KW)

Theorie-examen: Vanaf 17 jaar, Praktijkexamen: Vanaf 18 jaar

Bevoegdheden: U mag met deze rijbewijscategorie een motor van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag u hiermee een motor met volledige elektrische aandrijving besturen, als deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag u een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen.

(bron: rijbewijs.nl )

Een paar A1 motoren: Klik hier!

Voor Rijbewijs A2  Middelzware motor: (35KW)

Theorie-examen: vanaf 17 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit bent van rijbewijscategorie A1? Dan hoeft u geen theorie-examen voor A2 te doen.

Praktijkexamen: vanaf 20 jaar.

Bevoegdheden: U mag met de rijbewijscategorie A2 een motor met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag de motor niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

Voor Rijbewijs A,  Zware Motor

Theorie-examen: alleen als u nog niet in het bezit bent van rijbewijscategorie A2 of A1. Dit kan dan vanaf 21 jaar.

Praktijkexamen: vanaf 21 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit van rijbewijs A2? Dan mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen. Bent u nog niet 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag u alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 totdat u 24 jaar bent. U krijgt de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op uw rijbewijs.

Bevoegdheden: Met deze rijbewijscategorie mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.

Zolang je nog onder Code 80 valt , mag je motorfietsen uit categorie A1 en A2 rijden, en een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.

(bron: rijbewijs.nl )

Noot 1 november 2017:

Rondom die categorie 80 toevoeging op het A rijbewijs bestaat enorm veel onduidelijkheid, bij rijscholen,  en ook het CBR. Zolang dit niet helemaal is uitgekauwd is dit met een slagje om de arm.

Neem contact met ons op voor de laatste ontwikkelingen rondom code 80.


Vrij vertaald:

Het A1 rijbewijs spreekt voor zich, niet?

Als je al 20 bent, mag je rechtstreeks gaan voor het A2 rijbewijs, en hoef je niet eerst het A1 rijbewijs te halen.

Als je 21 bent mag je het A rijbewijs gaan halen, maar dan krijg je Code 80. Je mag hiermee motorfietsen in categorie A1 en A2 rijden. Of een driewieler van onbeperkt vermogen. Na twee jaar mag je (zonder examen) een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente zonder code 80, en mag je op zware motoren zonder beperking rijden. Als je 24 bent vervalt code 80 sowieso.

Als je 22 bent mag je het A rijbewijs (zonder code 80) gaan halen, mits je twee jaar het rijbewijs A1 hebt.

Als je 24 bent, mag je het A rijbewijs gaan halen, zonder dat je de voorafgaande rijbewijs categorieën in je bezit hebt.

SYM_2